Prof. Edward Hartley Angle (1 Iunie 1855 – 11 August 1930) este cunoscut ca fiind “parintele ortodontiei moderne”, cel ce a facut ca acesta ramura a medicinei dentare sa devina o specialitate de sine. In anul 1900 Edward Angle infiinteaza in Statele Unite , Scoala de Ortodontie Angle (Angle School of Orthodontia), ce contribuie decisiv la pregatirea si formarea profesionala in domeniul ortodontiei dentare. Prof. Angle a fost cel ce a clasificat anomaliile dento-maxilare (clasificari valabile si astazi), a creat dispozitive de tratament si a descris tehnici chirurgicale pentru corectarea diverselor probleme intalnite. Personalitate remarcabila, a publicat articole si carti de specialitate, fiind fara indoiala cel ce a revolutionat modul de intelegere si tratament al anomaliilor dento-maxilare din perspectiva ortodontica.
Pot exista situatii in care implantul dentar, datorita lipsei de substanta osoasa (os) sa nu poata sa fie inserat in osul maxilar sau mandibular, situatie intalnita spre exemplu in cazul lipsei indelungate a dentitiei, lipsa ce duce la atrofie, rezorbtie osoasa.
Descoperita de catre americanul James Leon Wiliams (1852-1932) la sfarsitul sec. XIX, inceputul sec. XX, placa bacteriana dentara se prezinta in faza initiala, sub forma unei pelicule, incolore, aderenta de structurile dentare, ce nu poate fi indepartata in totalitate prin simpla clatire sau jet de apa.
Inserarea implantului detar se realizeaza printr-o interventie chirurgicala. In urma introducerii surubului din titan se astepta o perioada pana cand se stabileste o legatura intre acesta si osul mandibulei astfel incat sa poata fi folosit ca suport pentru o coroana.